Skip to main content

Je eigen talenten ontwikkelen

door te kijken, te doen en te leren

Natuurlijk is het hartstikke leuk om te fotograferen, te schilderen, te boetseren, toneel te spelen en muziek te maken! Maar je leert bij onze kunstvakken ook veel over jezelf. Bijvoorbeeld hoe je goed kunt waarnemen en observeren, en je leert om een mening te vormen en die te onderbouwen met argumenten. Kortom, je leert samenwerken, procesmatig werken én creatief denken.

Muziek als eindexamenvak

Op onze school hebben alle leerlingen in klas 1 en 2 muziek. In de derde klas kies je tussen beeldende vorming en muziek. Heel bijzonder is dat je bij ons ook eindexamen kunt doen in muziek. Je volgt dan een theorievak kunst algemeen en je doet een praktijkexamen muziek. Je hoeft geen toptalent te zijn om muziek te volgen, onze muziekdocenten vinden het juist belangrijk dat je ontdekt hoe leuk muziek is en dat je kijkt wat bij jou past. Zo zul je merken dat je al heel snel echt zelf kunt musiceren. Maar toptalenten zijn er ook: regelmatig gaan leerlingen van onze school naar het conservatorium of naar de popacademie.

Nog meer muziek
Ook buiten de lessen om doen we veel aan muziek. Er is de algemene muziekavond en de muziekavond waar de eindexamenkandidaten een concert geven. We doen mee aan het Totaaltheater en er worden onverwachte atriumconcerten gegeven. En dan is er ook nog een echte docentenband!

Beeldende vorming

Je hebt beeldende vorming in de eerste en de tweede klas. In de derde klas kies je tussen beeldende vorming en muziek. Bij dit vak starten we de opdracht vanuit jou (de leerling), de maatschappij en de kunst. De opdrachten zijn complex, waardoor je altijd meer (modernere) mogelijkheden hebt om zelf je werkstuk te ontwerpen. Op die manier kun je beter je talent ontwikkelen en je eigen keuzes maken. En het is leuk, want we komen altijd uit op allemaal verschillende werkstukken!

Als je beeldende vorming als eindexamenvak kiest dan heb je, net als bij muziek, een algemeen theoretisch vak en daarnaast het praktische vak. Je werkt langer en grondiger aan opdrachten, zodat je een goede voorbereiding krijgt op een creatieve opleiding, zoals de kunstacademie.

Drama

In de tweede klas volg je het vak drama. Hier maak je kennis met theater. Je leert over personages, over verschillende spelvormen en je leert geloofwaardig spelen. Maar behalve zelf spelen, komt ook het kijken naar theater aan bod. We gaan met alle leerlingen naar een professionele theatervoorstelling toe, die we in de les nabespreken. Ook drama is een echt kunstvak, want ook hier leer je om goed en kritisch te kijken. Je leert jouw mening te formuleren en onderbouwen, en voor jezelf te bepalen wat jij mooi of interessant vindt.

Schooltoneel
Ieder jaar maken we op school ook een toneelvoorstelling, met leerlingen uit verschillende klassen. Vorig jaar speelden we een eigen bewerking van Iphigeneia in Aulis. Dit was met drie uitverkochte zalen een groot succes.

Fotocommissie

Onze school heeft een eigen fotocommissie. Hier leer je in workshops om nog beter te fotograferen. De commissie werkt o.a. met opdrachten en de resultaten worden steeds op school opgehangen. Regelmatig trekken de fotografen erop uit, zo zijn zij dit jaar naar het Amsterdam Light Festival geweest. Maar ook bij schoolactiviteiten zijn zij onze vaste huisfotografen.