Skip to main content

Atheneum: wij zijn ambitieus

... en zijn enthousiast!

Onderbouw: het 2e en 3e jaar

In het tweede en derde jaar ben je je nog breed aan het oriënteren. Je hebt veel vakken en een vaste klas. We vinden het belangrijk dat je goed leert plannen, daarom werk je met een planner waar je al je huiswerk en toetsen in schrijft, maar ook vast noteert wanneer je dit gaat doen.

Daarnaast heb je interessante projecten, waarin presenteren en onderzoek doen een belangrijke rol spelen. Naast alle leervakken ben je natuurlijk ook sportief en creatief bezig!

In het tweede jaar ga je op reis. Je gaat naar Heino of naar Petten.

Eureka: voor onze toptalenten

Misschien ga je wel merken dat de gewone lessen soms te langzaam gaan en dat echte uitdaging voor jou dan ontbreekt. Als dat zo is dan hoor je bij de groep leerlingen voor wie wij het Eureka-traject hebben opgezet. Geselecteerde leerlingen krijgen het recht om per week minimaal één en maximaal vijf lessen over te slaan. Dit overleggen zij met hun vakdocent. In die tijd kunnen ze gaan werken aan hun eigen project.

Anne en Elise over hun Eureka-project: “Wij vinden het fijn om zelf de vrijheid te hebben om onze eigen uitdaging te kiezen en zelf te bepalen wat we ontwikkelen! We zijn bezig een tijdschrift over reizen te maken, waarin we zelf de layout maken, interessante “nieuwe” talen ontdekken en hierover schrijven.”

Profielkeuze

In het derde jaar ben je ook bezig om je te oriënteren op je profielkeuze. Je denkt vast na over waar je talenten liggen en welke richting je op wilt, zodat je in het vierde jaar een profiel volgt dat bij jou past. Wordt het Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij of toch Cultuur & Maatschappij?

Download hier de keuzebrochure.
Dit is het boekje van afgelopen jaar (2023-2024). Begin volgend schooljaar wordt hier het nieuwe profielkeuzeboekje 2024-2025 geplaatst

Nieuwe vakken in de bovenbouw

In de derde klas maak je een keuze voor je profiel in de bovenbouw. Je kunt dan ook kiezen uit enkele nieuwe vakken:

 • CAE Cambridge English
 • Spaans elementair
 • Filosofie
 • Kunst – Beeldende vorming
 • Kunst – Muziek
 • Informatica
 • Wiskunde A
 • Wiskunde B
 • Wiskunde D

In de derde klas krijg je voorlichtingslesjes over deze vakken, zodat je een goede keuze kunt maken. Mocht je toch twijfelen, neem dan contact op met je mentor of met de decanen.

Bovenbouw: het 4e, 5e en 6e jaar

In het 4e jaar heb je gekozen voor één van de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. Ook in de bovenbouw hebben we aandacht voor je studievaardigheden (waaronder plannen en organiseren), zodat je een stevige basis legt voor je vervolgopleiding.

Al in het vierde jaar begin je met toetsen, die meetellen voor je examen, de zogenaamde PTA-toetsen. In het 6e jaar volgt dan in mei het centraal eindexamen.

Aan het einde van het vierde jaar en van het vijfde jaar kun je uit verschillende buitenlandse reizen kiezen! Verder ben je je aan het oriënteren op je studie en je beroep. Met behulp van je mentor en de decanen zoek je een vervolgopleiding uit die bij je past.

Download hier de studiekeuzebrochure.

Activiteiten

Naast de lessen heb je ook activiteiten, zoals excursies, projecten, sportdagen etc. Hieronder enkele voorbeelden uit dit schooljaar:

Vwo 2: Rondje Cultuur, verkeersproject, geldles, klassenuitje, schoolfeest, basketbaltoernooi en de atletieksportdag

Vwo 3: Scheikundeproject, volleybaltoernooi, voorlichtingslessen, hockeytoernooi

Vwo 4: Model European Parliament, Studium generale, debatteren, tutorschap, juniormentoraat, nieuwjaarsgala, klassenuitje, Valentijnvolleybaltoernooi, softbaltoernooi

Vwo 5: mogelijkheid deelname internationale uitwisseling Erasmus plus, nieuwjaarsgala, klassenuitje, Valentijnvolleybaltoernooi, softbaltoernooi

Voor al deze activiteiten vragen wij van de ouders een vrijwillige financiële bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de locatie en het leerjaar. Lees meer over de financiële bijdrage.

Reizen

Je grenzen verleggen, je horizon verbreden: in de reisweek doe je ervaringen op die je nooit meer vergeet!

In de 2e klas blijf je binnen Nederland en ga je op reis naar Heino of Petten. I.v.m. Corona proberen we deze reis te verplaatsen naar het einde van het schooljaar!

En in de bovenbouw…

I.v.m. Corona zijn alle studiereizen nog onder voorbehoud! We houden jullie op de hoogte!

Info voorgaande jaren:

In havo 4, vwo 4 en vwo 5 kun je op studiereis naar acht verschillende bestemmingen. Je komt op plaatsen waar je verwonderd, verbaasd of zelfs verbijsterd zult staan te kijken. In verschillende Europese steden bezoek je de mooiste musea, oefen je je talen, maak je kennis met de cultuur en bekijk je de interessantste gebouwen. Voor de actievelingen onder ons is er een reis die je naar hoge bergtoppen leidt of misschien sta je liever op een surfboard op de hoge golven van de Atlantische Oceaan?

Voor iedereen zit er een geweldige reis bij! Zoals:

 • Londen: bezoek de Big Ben, the Houses of Parliament en ga in de London Eye.
 • Parijs: verken o.a. het Louvre, de Sacre Coeur en natuurlijk de Eiffeltoren.
 • Rome: wandel zelf door het Forum Romanum, de Vaticaanse musea, het Colloseum, wow!
 • Barcelona: Gaudi, Nou Camp en je Spaans in praktijk brengen.
 • Praag: bruisend, met veel geschiedenis maar tegelijk zo modern.
 • Cambridge: college krijgen op deze universiteit, fietsen door de stad en een musical in Londen op de terugweg.
 • Oostenrijk: klimmen, canyoning, mountainbiken voor de sportievelingen!
 • Frankrijk: leer golfsurfen, hoe cool is dat?!

 

Bevorderingsrichtlijnen

Aan de hand van je eindrapport bepalen we of je bevorderd wordt naar het volgende leerjaar. Hiervoor hanteren wij de bevorderingsrichtlijnen.

De bevorderingsrichtlijnen kunnen hier worden gedownload.

 

Examens en PTA-dossiers

Het examen bestaat bij sommige vakken uit een schoolexamen (SE) en voor andere vakken uit een schoolexamen én een centraal examen (CE). Het schoolexamen omvat een programma van toetsing en afsluiting (PTA). Het schoolexamen wordt afgenomen in de zogenaamde PTA-weken in vwo 4, vwo 5 en vwo 6. Het centraal examen is in de maand mei van het examenjaar.

In het PTA-dossier wordt per vak omschreven uit welke toetsen, praktische opdrachten en handelingen het schoolexamen bestaat. Ook vind je in het PTA-dossier het examenreglement, de slaagzakregeling en informatie over het combinatiecijfer.

De PTA-dossiers kun je vanaf oktober hieronder downloaden:

PTD-dossiers

De leerlingen op onze school maken toetsen. Dit gebeurt door het schooljaar heen maar ook tijdens toets-weken. In het PTD-dossier wordt per vak beschreven wanneer de toetsen zijn en wat de inhoud van de toetsen is.
Met dit overzicht weten de leerlingen wat er in een jaar van ze verwacht wordt.

De PTD-dossiers kun je hier downloaden: