Skip to main content

HAVO: wij zijn slim en praktisch ingesteld

... en ook nog creatief!

Onderbouw: het 2e en 3e jaar

In het eerste en tweede leerjaar ben je je nog breed aan het oriënteren. Je hebt veel vakken en een vaste klas. In de derde klas ga je verder op mavo, havo of vwo (atheneum/gymnasium). We vinden het belangrijk dat je goed leert plannen, daarom werk je met een planner waar je al je huiswerk en toetsen in schrijft, maar ook vast noteert wanneer je dit gaat doen.

Daarnaast heb je interessante projecten, waarin presenteren en onderzoek doen een belangrijke rol spelen. Naast alle leervakken ben je natuurlijk ook sportief en creatief bezig!

En dan…

Als het niet zo goed gaat met je resultaten, kom je in aanmerking voor het versterkt mentoraat. Je mentor zal je dan in een kleine groep extra begeleiden met het plannen en het verbeteren van je studievaardigheden. Een extra steuntje in de rug!

In het derde jaar ben je ook bezig om je te oriënteren op je profielkeuze. Je denkt vast na over waar je talenten liggen en welke richting je op wilt, zodat je in het vierde jaar een profiel volgt dat bij jou past.

Download hier de keuzebrochure.

Nieuwe vakken in de bovenbouw

In de derde klas maak je een keuze voor je profiel in de bovenbouw. Je kunt dan ook kiezen uit enkele nieuwe vakken:

  • Spaans
  • FCE Cambridge English
  • Filosofie
  • Kunst – Beeldende vorming
  • Kunst – Muziek
  • Bedrijfseconomie
  • Informatica
  • Wiskunde A
  • Wiskunde B
  • Wiskunde D

In de derde klas krijg je voorlichtingslesjes over deze vakken, zodat je een goede keuze kunt maken. Mocht je toch nog twijfelen dan helpt je mentor of één van de decanen je verder.

Scrum

Op de havo werken we soms met een leuke vorm van onderwijs: scrum! Scrum is een actieve samenwerkingsvorm, waarbij je in teams aan een opdracht werkt volgens een vast ritme. Je bepaalt met je teamgenoten zelf je activiteiten en samen houd je de voortgang bij. De leraar ‘bepaalt’ de opdrachten, coacht en geeft raad.

Bij het scrummen werken verschillende vakken samen en ontdek je hoe je wat je leert kunt toepassen en wat verschillende met elkaar te maken hebben. Je moet hierbij veel samenwerken, goed communiceren, creatief en kritisch denken, wat voor veel plezier in het leren zorgt.

Bovenbouw: het 4e en 5e jaar

In het 4e en 5e jaar heb je gekozen voor één van de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. Ook deze jaren hebben we aandacht voor je studievaardigheden (waaronder plannen en organiseren), zodat je een stevige basis legt voor je vervolgopleiding.

Al in het vierde jaar begin je met toetsen, die meetellen voor je examen, de zogenaamde PTA-toetsen. In het 5e jaar volgt dan in mei het centraal eindexamen.

Aan het einde van het vierde jaar kun je uit verschillende binnenlandse en/of buitenlandse reizen kiezen! Verder ben je je aan het oriënteren op je studie en je beroep. Met behulp van je mentor en de decanen zoek je een vervolgopleiding uit die bij je past.

Activiteiten

Naast de lessen heb je ook activiteiten, zoals excursies, projecten, sportdagen etc. Hieronder enkele voorbeelden uit dit schooljaar:

Havo 2: Rondje Cultuur, verkeersproject, geldles, klassenuitje, schoolfeest, basketbaltoernooi en de atletieksportdag

Havo 3: Scheikundeproject, volleybaltoernooi, voorlichtingslessen, hockeytoernooi

Havo 4: Model European Parliament, Studium generale, debatteren, tutorschap, juniormentoraat, uitwisseling Bilbao (Spaans), nieuwjaarsgala

Voor al deze activiteiten vragen wij van de ouders een vrijwillige financiële bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de locatie en het leerjaar. Lees meer over de financiële bijdrage.

Reizen

Je grenzen verleggen, je horizon verbreden: in de reisweek doe je ervaringen op die je nooit meer vergeet!

In het eerste jaar ga je op reis. Je gaat naar Heino of naar Petten.

En in de bovenbouw…

In havo 4, vwo 4 en vwo 5 kun je op studiereis naar acht verschillende bestemmingen. Je komt op plaatsen waar je verwonderd, verbaasd of zelfs verbijsterd zult staan te kijken. In verschillende Europese steden bezoek je de mooiste musea, oefen je je talen, maak je kennis met de cultuur en bekijk je de interessantste gebouwen. Voor de actievelingen onder ons is er een reis die je naar hoge bergtoppen leidt of misschien sta je liever op een surfboard op de hoge golven van de Atlantische Oceaan?

Voor iedereen zit er een geweldige reis bij! Zoals:

  • Londen: bezoek de Big Ben, the Houses of Parliament en ga in de London Eye.
  • Parijs: verken o.a. het Louvre, de Sacre Coeur en natuurlijk de Eiffeltoren.
  • Rome: wandel zelf door het Forum Romanum, de Vaticaanse musea, het Colloseum, wow!
  • Barcelona: Gaudi, Nou Camp en je Spaans in praktijk brengen.
  • Praag: bruisend, met veel geschiedenis maar tegelijk zo modern.
  • Cambridge: college krijgen op deze universiteit, fietsen door de stad en een musical in Londen op de terugweg.
  • Oostenrijk: klimmen, canyoning, mountainbiken voor de sportievelingen!
  • Frankrijk: leer golfsurfen, hoe cool is dat?!

Bevorderingsrichtlijnen

Aan de hand van je eindrapport bepalen we of je bevorderd wordt naar het volgende leerjaar. Hiervoor hanteren wij de bevorderingsrichtlijnen. Download hier de bevorderingsrichtlijnen.

Examens en PTA-dossiers

Het examen bestaat bij sommige vakken uit een schoolexamen (SE) en voor andere vakken uit een schoolexamen én een centraal examen (CE). Het schoolexamen omvat een programma van toetsing en afsluiting (PTA). Het schoolexamen wordt afgenomen in de zogenaamde PTA-weken in havo 4 en havo 5. Het centraal examen is in de maand mei van het examenjaar.

In het PTA-dossier wordt per vak omschreven uit welke toetsen, praktische opdrachten en handelingen het schoolexamen bestaat. Ook vind je in het PTA-dossier het examenreglement, de slaagzakregeling en informatie over het combinatiecijfer.

De PTA-dossiers kun je hieronder vanaf oktober downloaden:

PTD-dossiers

De leerlingen op onze school maken toetsen. Dit gebeurt door het schooljaar heen maar ook tijdens toets-weken. In het PTD-dossier wordt per vak beschreven wanneer de toetsen zijn en wat de inhoud van de toetsen is.
Met dit overzicht weten de leerlingen wat er in een jaar van ze verwacht wordt.

De PTD-dossiers kun je hier downloaden: