Skip to main content

Brugklas: een nieuw avontuur begint!

... en we zorgen met elkaar voor een goede sfeer!

De brugklas is het begin van een hopelijk heel leuke en leerzame middelbare schooltijd. De stap van de basisschool naar de middelbare school is natuurlijk erg leuk, maar waarschijnlijk ook spannend. Daarom doen wij er alles aan om ervoor te zorgen dat jij je snel thuis zult voelen op onze school! Bij ons krijg je twee jaar de tijd om te ontdekken welk niveau het beste bij je past.

Introductiedagen

Tijdens de introductiedagen maak je kennis met je nieuwe klasgenoten, met je mentor en met de school. Je krijgt een eigen kluisje en je mentor maakt je wegwijs in het schoolgebouw. Daarnaast is er veel tijd voor leuke activiteiten, zoals een sportieve zeskamp waarin je het opneemt tegen de andere brugklassen en diverse kennismakingsspelletjes. We sluiten gezellig af met een muzikale bingo!

Mentor en juniormentor

Je mentor is één van jouw docenten, maar ook degene bij wie je terechtkunt als je vragen hebt of hulp nodig hebt. Je mentor houdt in de gaten hoe het met je gaat en spreekt regelmatig met jou. Je mentor zorgt er ook voor dat jouw klas een leuke klas wordt!

Je mentor geeft je iedere week een mentorles en een les waarin je leert hoe je beste kunt leren, plannen en organiseren. Voor je ouders is de mentor ook het eerste aanspreekpunt voor de school. Als er iets aan de hand is, kunnen zij als eerste contact met hem/haar opnemen.

Daarnaast heeft ieder brugklas twee juniormentoren. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die assisteren als het nodig is en als “experts” antwoord kunnen geven op veel vragen over school.

De stromen: wat past bij jou?

Volgend schooljaar in de brugklas maak je naast je gewone lessen ook kennis met onderstaande pijlers. Waar ligt jouw passie?

Sports, health & nature

Ben jij sportief? Maak kennis met nieuwe sporten en leer van alles over een gezonde lifestyle. Je leven lang fit en gezond!

Art & Design

Ben jij creatief? Ga aan de slag met vormgeven en ontwerpen. En gebruik van verschillende materialen en technieken, zoals 3D-printen en film.

Business

Ben jij ondernemend? Zit je vol met ideeën? Organiseer bijvoorbeeld een goede doelen actie en leer een eigen bedrijfje opzetten, hoe leuk is dat?!

Science

Ben jij toekomstgericht? Leer alles over onderwerpen als energie en klimaatverandering en werk samen om onze wereld beter te maken.

Activiteiten

Naast de lessen heb je ook activiteiten, zoals excursies, projecten, sportdagen etc. Hieronder enkele voorbeelden uit dit schooljaar:

  • Samen met je klas: introductiedagen en bingo, klassenuitje, Sinterklaasviering, kerstontbijt, schoolfeest
  • Projecten: biologieproject ‘de jonge onderzoeker’, aardrijkskunde en burgerschap ‘mijn leefbare wijk’, theaterproject ‘spiegelbeeld’ en project Vrijheid rond 4-5 mei
  • Sport: het korfbaltoernooi, het badmintontoernooi en het voetbaltoernooi

Voor al deze activiteiten vragen wij van de ouders een vrijwillige financiële bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de locatie en het leerjaar. Lees meer over de financiële bijdrage.

Gymnasiumbrugklas

Al in het eerste jaar kun je kiezen voor de gymnasiumklas. In deze klas worden alle vakken op een hoger niveau aangeboden en krijg je het vak klassieke cultuur. Binnen dit vak wordt een begin gemaakt met het Latijn. Daarnaast nemen de gymnasium brugklassers deel aan een project over de Romeinse stad.

Zit je in de havo/vwo-brugklas? Dan kun je ook doorstromen naar klas 2 gymnasium, waar je Latijn en Grieks krijgt. Als je geïnteresseerd bent in deze doorstroommogelijkheid, dan krijg je in de tweede helft van het eerste jaar bijles Latijn aangeboden.

Naar mavo, havo of vwo?

We dagen je uit om het beste uit jezelf te halen en helpen je daar natuurlijk bij. Gedurende het eerste en het tweede schooljaar houden wij in de gaten hoe jij je ontwikkelt en dit bespreken we regelmatig met jou en je ouders.

Aan het eind van het tweede brugklas-jaar bepalen we samen welk niveau het beste bij je past. Daarbij kijken we naar je studieresultaten, maar ook naar je werkhouding, inzet en motivatie.

De bevorderingsrichtlijnen kun je hier downloaden.

PTD-dossiers

De leerlingen op onze school maken toetsen. Dit gebeurt door het schooljaar heen maar ook tijdens toets-weken. In het PTD-dossier wordt per vak beschreven wanneer de toetsen zijn en wat de inhoud van de toetsen is.
Met dit overzicht weten de leerlingen wat er in een jaar van ze verwacht wordt.