Skip to main content
Nieuws

EcoTeam Castor College

Door 25 september 2023oktober 4th, 2023No Comments

Leerlingen Castor College organiseren klimaatconferentie

In de eerste week van oktober komt een groep Italiaanse leerlingen naar Beverwijk als onderdeel van het internationale Erasmus+ project ‘EcoTeam’. Ze bezoeken een klimaatconferentie die is georganiseerd door leerlingen van het Castor College in Beverwijk. Tijdens de conferentie wisselen de Italiaanse en Nederlandse leerlingen ervaringen uit over hun gemeenschappelijk doel: het verduurzamen van hun school en omgeving.

De conferentie staat in het teken van contact maken en elkaar inspireren. De Nederlandse leerlingen ontvangen hun Italiaanse gasten bij hen thuis. Tijdens de conferentie maken de leerlingen een divers programma mee. Ze worden begeleid de organisatie EcoSchools, die leerlingen op middelbare scholen door heel Europa ondersteunt die hun school willen verduurzamen. Daarnaast bezoeken ze de ‘Green Village’ aan de Technische Universiteit in Delft en de afvalverwerking HVC in Alkmaar. Ook brengen ze een bezoek aan Amsterdam, om te onderzoeken hoe klimaatadaptie optreedt in de Rivierenbuurt en een kijkje te nemen in het Van Gogh museum. Aan het einde van de week ondertekent de rector van het Castor College, Marc van Buuren, een convenant waarmee de school officieel het predicaat ‘EcoSchool’ mag dragen.

Het onderwerp leeft onder de deelnemende leerlingen. Mik Commandeur uit V5 legt uit waarom hij zich heeft aangesloten bij het EcoTeam: “Het viel mij op dat er altijd veel gesproken wordt over klimaatverandering en het milieu en dat het allemaal beter moet en kan, maat dat er uiteindelijk weinig gedaan wordt om dat voor elkaar te krijgen.” Naast dit prille activisme is het ook een bijzondere ervaring voor de leerlingen, Juul Heine voegt toe: “Ik kijk er heel erg naar uit om de kinderen uit Italië te leren kennen en hun eigen perspectieven te begrijpen.”.

In april 2024 bezoeken de leerlingen van het Castor College Portogruaro in Italië.

Terug naar overzicht