Skip to main content
Nieuws

Erasmus+: naar Sicilië!

Door 4 april 2019No Comments

Zaterdag 6 april zullen zes leerlingen van het Kennemer College afdeling VWO, afreizen naar Sicilië: Willem Mooij, Pepijn van der Haagen, Samantha Paardekooper , Lirios Sanchez Olid , Vera van Heerwaarden en Mirte Janssen. Zij zullen dit doen in het kader van het twee jaar lopende Erasmus+ project over de Europese vluchtelingenproblematiek. Op Sicilië zullen zij colleges over politiek gekoppeld aan het vluchtelingenvraagstuk volgen op de Universiteit van Catania. Ook zullen zij een hotspot bezoeken waar veel vluchtelingen zijn. Dat zal indrukwekkend zijn!

Lesgeven in de brugklas over vluchtelingen
Met de leerlingen gaan twee docenten mee, Ari Smit en Marijke van Ommeren. De docenten hebben de contacten gelegd met alle organisaties die op Sicilië worden bezocht. Ook hebben zij de agenda van de week ingevuld. Maar alle activiteiten en taken worden zelfstandig uitgevoerd door de leerlingen. Zij bepalen het succes van het project.
Afgelopen maand hebben ze lessen mogen geven aan alle brugklassen van het Kennemer College havo/vwo. In die lessen hebben ze hun kennis over het vluchtelingenvraagstuk, opgedaan tijdens het project, aan de brugklassers kunnen overbrengen. Ook kregen de brugklassers eigen ontworpen interactieve opdrachten te maken, die de brugklassers via de website van het project konden downloaden.

“Veel geleerd en nieuwe vrienden gemaakt”
In november hadden de leerlingen al bezoek uit het buitenland: leerlingen van scholen uit Duitsland en Italië. Dit was de eerste ronde van het project. Sicilië wordt de tweede ronde. De eerste ronde had de vorm van een conferentie. Er was een druk programma opgesteld met bezoek aan de speciale schakelklas van het Kennemer College en een cultureel bezoek aan Amsterdam. “Het was een week waarin we ontzettend veel geleerd hebben en ook nieuwe vrienden hebben gemaakt,” vertelt Pepijn. “Iedereen vond het jammer om afscheid te moeten nemen.”

Levendig contact
Op dit moment is er al een levendig contact tussen de nieuwe leerlingen uit Italië en Duitsland die de groep in Sicilië gaat ontmoeten. Van dezelfde scholen zijn dit andere leerlingen dan die naar Nederland kwamen. “Ook op onze school wordt het stokje volgend jaar overgenomen door zes nieuwe leerlingen, die nu in vwo4 zitten en al betrokken zijn bij de organisatie” zegt Lirios, “maar zover is het nog niet. “Eerst gaan we nog kennis opdoen in Italië, om wat we nieuw geleerd hebben weer over te dragen aan de leerlingen van onze school. Daarnaast zullen wij ook nog de website bijhouden.”

Voor meer informatie over het project kunt u kijken op de website van het project die de zes leerlingen hebben gebouwd en ingevuld: www.weccs.eu .

Terug naar overzicht