Skip to main content
Nieuws

Erasmus+: leerlingen praten over vluchtelingen

Door 12 november 2018november 15th, 2018No Comments

Als het aan Willem Mooij ligt, wordt de rijkdom in het westen een beetje gedeeld met de vluchtelingen. De zestienjarige vwo-leerling van het Kennemer College vindt dat dit best wel kan. Maar leeftijdsgenoot Pepijn van der Haagen legt uit dat je wel onderscheid moet maken onder vluchtelingen. ,,Een economische vluchteling die hier naar toekomt, daar zou ik meer moeite mee hebben”, benadrukt hij.

De toon voor een levendige discussie over de vluchtelingenproblematiek is daarmee gezet. Praten over vluchtelingen, dat gaat in de week van maandag 12 november gebeuren op het Kennemer College in Beverwijk op de locatie Büllerlaan. Samen met uitwisselingsstudenten uit Italië en Duitsland zal het onderwerp, dat de afgelopen 25 jaar Europa in zijn greep heeft, uitgebreid aan bod komen.

Behalve Willem en Pepijn, nemen Samantha Paardekooper (16), Lirios Sanchez Olid (16), Vera van Heerwaarden (15) en Mirte Janssen (16) aan ‘de vluchtelingenweek’ deel. ”De week die wij organiseren is onderdeel van het Erasmus project. Dit project – de Europese Unie geeft er subsidie voor – richt zich op het vluchtelingenprobleem in Europa. Het project duurt twee jaar. Dit jaar gaan wij ermee aan de slag. Na dit schooljaar zetten andere leerlingen van onze school het voort”, vertelt Lirios.

De zes leerlingen worden door drie docenten van de Beverwijkse school (Ari Smit, Marijke van Ommeren en Arjen de Graaf) begeleid. ”Maar wij dragen het project en wij zullen alles moeten organiseren. Belangrijk is dat wij in het project kennis opdoen en dit doorgeven binnen de school. Het is een zelfstandig Erasmus project”, voegt Willem er nog aan toe. Samantha: ”We hebben onderling de taken ook een beetje verdeeld. Ik maak bijvoorbeeld filmpjes en foto’s met Willem die we op onze website zullen plaatsen. Deze website (www.wecces.eu) is door ons ontwikkeld en wordt door Mirte en Vera steeds bijgehouden, terwijl Lirios en Pepijn de media-contacten onderhouden.”

Het zal een enerverende maar drukke ‘vluchtelingenweek’ worden. De ISK van het Kennemer College (Internationale Schakelklas waar jongeren met een vluchtelingenverleden zitten) levert ook zijn bijdrage aan deze week. De voertaal is vooral Engels. ”In de week zal ook een docent van de Universiteit van Amsterdam langskomen die gespecialiseerd is in de vluchtelingenproblematiek. Zij zal daar wat over te vertellen. Dit is op dinsdag. Later in de week wordt er een debat georganiseerd waar alle studenten aan zullen deelnemen”, laat Pepijn weten. Lirios zegt: ”Wij vangen overigens de studenten ook op en ze verblijven bij een ieder van ons.” Willem: ”Wij gaan vanwege het project april volgend jaar naar Sicilië in Italië, om met eigen te ogen te zien hoe het op zo’n ‘spot’ waar vluchtelingen verblijven, aan toe gaat. We kennen de tv-beelden maar het is goed om dit zelf eens mee te maken.”

Terug naar overzicht