Skip to main content
Nieuws

Internationale uitwisseling klimaatadaptatie

Door 21 december 2021december 28th, 2021No Comments

Leerlingen van het Kennemer College deden vorige maand mee aan het internationale Erasmus+ project ‘Adapt Your Future’. Het project ging over klimaatadaptie: hoe we nu en in de toekomst met de gevolgen van de klimaatverandering moeten leven. Leerlingen uit Spanje, Italië en Frankrijk kwamen voor een week naar Beverwijk. We hebben een leerzame, maar ook gezellige week gehad die als volgt verliep:

Gastgezinnen en lezingen klimaatwetenschappers
Zondag konden de gastgezinnen hun gast vanaf station Beverwijk ophalen. Vwo 5 leerlingen kregen Spaanse gasten en gaan in april ook terug naar hun match in Zaragoza voor het vervolg van het project. Vwo 4 leerlingen kregen of een Italiaanse of een Franse gast en gaan volgens schooljaar door met het project in Italië en Frankrijk. Gelijk de volgende ochtend gingen we aan de slag. De dag begon met een introductieprogramma dat de zeven V5 leerlingen in elkaar hebben gezet. In de middag gingen we in internationale groepen artikelen over klimaatverandering samenvatten en uiteindelijk aan elkaar voordragen. Zo kregen we allemaal voorbereiding op de lezing die na de lunch plaats zou vinden. De lezing werd gegeven door dr. Bart Verheggen, heel enthousiast legde hij uit over de klimaatverandering. Na de lezing waren we klaar met dag 1 en konden we met onze match terug naar huis.

Veldwerk
De volgende dag begonnen we met de tweede en laatste lezing: Climate Adaptation door Ted Veldkamp. Zij vertelde de groep wat de grote gevolgen zijn van de problemen die we nu hebben en hoe we met ze om kunnen gaan en voorkomen dat het erger wordt. Na de lezing gingen we weer in internationale groepen de twee lezingen samenvatten. Na de lunch kregen we een soort veldwerk: elke groep werd een locatie toegewezen die ze moesten onderzoeken en ook opnieuw moesten indelen. Dit presenteerde we aan elkaar.

Tegelwippen!
Woensdag begonnen we in Heemskerk om mee te doen aan een straat-infiltratieproject. De leerlingen hebben geholpen met het klaarzetten van het project. Het idee was dat we d.m.v. meten hoeveelheid cm water wegzakt per seconde ze konden bepalen hoe absorberend de tegels die daar staan waren. Die middag gingen we zelf aan de slag op ons schoolplein: we gingen tegelwippen! We werden verdeeld in groepen en kregen ieder een soort tegels en een stappenplan. Wanneer elk groepje hun tegels had gelegd gingen we kijken welke tegels het snelste en het meeste absorberen.

Amsterdam rainproof
Donderdag was een dagje uit. We vertrokken in de ochtend vanaf school naar Amsterdam. Toen we daar aankwamen begonnen we met ‘the Amsterdam Rainproof Excursion’ waar ze een tour door Amsterdam gaven en klimaat adaptieve projecten lieten zien. Daarna gingen we op een canal cruise en voeren we door de prachtige grachten van Amsterdam wat vooral voor onze buitenlandse gasten heel leuk was om te zien. We werden afgezet bij het Rijksmuseum waar we wat cultuur kregen te zien. Na ruim een anderhalf uur in het Rijks kregen we vrije tijd. We mochten in groepen van onze eigen keuze tijd doorbrengen in Amsterdam, zolang we op tijd kwamen voor het avondeten. We gingen naar ‘The Pancake Bakery’ en hebben na een lange dag lekker kunnen eten. Daarna werden we met de bus weer afgezet bij school.

Afsluitend debat en afscheid
Vrijdag was alweer de laatste dag van het project. Vandaag voerden we het debat. Alle kennis die we hebben gekregen gedurende de hele week kwam hierbij zeker van toepassing. Eerst kregen we ‘debat les’ en daarna konden we in onze groepen voorbereiden. Toen het debat zelf kwam hebben we allemaal ons best gedaan om onze standpunten te verdedigen. Na het debat gingen we naar huis en ging je met je match voorbereiden op de avond. In de avond hadden we als afsluiter een diner met gerechten die elke leerling met hun match heeft voorbereid. Ook werden alle foto’s en video’s tentoongesteld. Het hele gastgezin was uitgenodigd en we hadden een hele gezellige avond. En zaterdagochtend mochten we doei zeggen tegen onze geliefde gasten. Het is zeker niet droog gebleven en we kunnen niet wachten om ze in april weer te zien.

Al met al hebben we zeker een geslaagde week achter de rug. We hebben samen met leerlingen uit het buitenland veel nieuwe dingen geleerd over het klimaat en ons echt verdiept in klimaat adaptie. We hebben samen nagedacht en zijn zelfs fysiek bezig geweest. Ook hebben we hele goeie banden gevormd en hebben we met elkaar een geweldige ervaring gehad en veel goede herinneringen gemaakt. Op naar deel twee in Spanje!

Tessa van Veller, vwo 5

 

Terug naar overzicht